Ochrana a ekonomický rozvoj brazilské Amazonie jako mezinárodněpolitické téma - Ilievová, Ester; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Paulenková, Kristína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou amazonského deštného pralesa a zkoumá spojitost mezi ochranou Amazonie a ekonomickým rozvojem v této oblasti. Jejím cílem je analyzovat souvislosti mezi ekonomickým vývojem brazilské části amazonského regionu a ochranou životního prostředí v oblasti a zjistit, zda ekonomický rozvoj Amazonie souvisí s destrukcí amazonských deštných pralesů, popřípadě do jaké míry, a zda má Amazonie šanci na dosažení udržitelného rozvoje a na zachování unikátního prostředí pro příští generace, což je analyzováno na případové studii brazilské Amazonie. Práce se zabývá také zapojením vybraných mezinárodních aktérů a jejich přístupem k problematice amazonského pralesa. Velkým problémem amazonského regionu je především odlesňování pralesa, které je často spojeno s ekonomickým rozvojem. V posledních letech se však brazilské vládě podařilo dosáhnout výrazného poklesu míry odlesňování. Důležitou roli hraje mezinárodní spolupráce a zapojení kromě vlád také nestátních organizací. To již přineslo mnoho výsledků, z čehož se dá usuzovat pozitivní vývoj oblasti v dané problematice.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses