Evropská unie jako mezinárodní aktér v oblasti globální environmentální politiky - Novák, Tomáš (2016)
Bakalářská práce se zabývá rolí Evropské unie na klimatické konferenci v Paříži (COP21) a obecně jejím postojem k formulování mezinárodní politiky v oblasti klimatu. Práce je členěna do tří kapitol, z nichž první poskytuje teoretické východisko od Petra Kratochvíla a kol. a stručný historický vývoj klimatické politiky EU. Druhá kapitola se zaměřuje na samotnou konferenci smluvních stran (COP) a na ní naváže analytická část, ve které budou analyzovány informace a konkrétní politické kroky, aplikované na čtyři vybraná kritéria z teoretického přístupu - rámování, vnitřní legitimita, vnější uznání a atraktivita.