Kvalitativní studie tvorby strategie ve sportovní organizaci - Kratochvílová, Eva; Tripes, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Dvořák, Jiří (2016)
Strategie je všeobecně považována za jeden z důvodů úspěchu organizace. Ovšem můžeme se jen domnívat, zda je tato teorie platná ve všech odvětvích. Proto jsem se rozhodla ve své diplomové práci zaměřit na vnímání strategie a strategického plánovacího cyklu, a jeho vliv na konkrétní sportovní odvětví. Tímto odvětvím je dostihový sport. Zjišťuji přitom vliv této teorie na konkrétní dostihovou stáj, její využívání a vliv na výsledky této stáje, aby mohlo případně dojít k potřebným změnám. Výzkum je prováděn pomocí kvalitativního výzkumu, konkrétně využitím hloubkových rozhovorů. Pro zvýšení validity jednotlivých výpovědí je použita triangulace zdrojů. Jako doplněk je zařazeno i zúčastněné pozorování, dochází tedy k triangulaci metod, což rovněž zvyšuje validitu výzkumu. Výsledkem mé práce je zjištění, že tato konkrétní dostihová stáj nepovažuje tvorbu strategie za důležitou, ačkoli na některých částech strategického plánovacího cyklu významně pracuje. Toto však dostihovou stáj v současnosti negativně neovlivňuje. Je tedy vhodné, avšak ne nutné, aby došlo ke změnám a tvorbě strategie.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Stanislav Tripes
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: sportovní organizace; dostihové stáje; strategický management; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; sports organization; training stable; strategic planning; master's theses