Nevládní organizace Člověk v tísni a lidská práva. Případová studie. - Sloupová, Barbora (2016)
Tato práce sleduje působení nevládní organizace Člověk v tísni. Cílem práce bylo zjistit, v čem spočívá přínos nevládní organizace Člověk v tísni v oblasti lidských práv, a jaké metody v rámci svých aktivit využívá. Teoretická část pojednává obecně o nevládních organizacích a dále se zabývá těmito organizacemi působícími v oblasti lidských práv. V empirické části se práce konkrétně věnuje případu nevládní organizace Člověk v tísni a přibližuje její celkové působení, ve kterém se následně soustředí na podporu lidských práv. Jsou zde vymezeny jí využívané metody v této oblasti a poté je sledována jejich aplikace na příkladech Barmy a Kuby. V souvislosti s podporou v těchto zemích práce dále zkoumá způsoby šíření povědomí o této problematice s přesahem do české společnosti.