OSN a násilí na ženách - Ratimcová, Kristýna (2016)
Cílem této bakalářská práce je charakteristika problematiky násilí na ženách z pohledu OSN. První část práce se věnuje obecné charakteristice problému. Popisuje příčiny, důsledky, dokumenty, organizace a strategie OSN týkající se násilí na ženách. V druhé části lze nalézt rozbor vybraného typu násilí na ženách páchaného v rámci rodiny. Jde o zločiny ze cti. Třetí kapitola se věnuje dalšímu typu násilí označovaného jako zločin spáchaný v rámci společnosti a to je násilí na ženách během ozbrojených konfliktů. Poslední kapitola hodnotí politiku OSN zabývající se násilím na ženách. Analyzuje metody a strategie OSN a shrnuje nejdůležitější silné a slabé stránky práce OSN. Autorka na závěr přidává svoje doporučení a návrhy na zlepšení efektivnosti práce OSN v boji proti násilí na ženách.