Ekonomické a politické aspekty obchodu s drogami v Kolumbii - Nezhybová, Alexandra (2016)
Bakalářská práce Ekonomické a politické aspekty obchodu s drogami v Kolumbii se věnuje tématu obchodu s drogami a jeho dopadu nejen na ekonomickou a politickou sféru, ale také na společnost, úroveň bezpečnosti nebo životní prostředí. Jelikož je toto téma globální, nejprve se zabývá problematikou drogového průmyslu na světové úrovni. Zkoumá trh s drogami a různé přístupy antidrogových politik. Následně se práce detailněji zaměřuje na region Latinské Ameriky, jakožto jednu z největších produkčních a dodavatelských oblastí. Práce se rovněž věnuje vazbám Latinské Ameriky a USA, jakožto předního odběratele drog. V závěru práce demonstruje obchod s drogami a jeho efekty na konkrétním případu Kolumbie, jež patří k nejvýznamnějším světovým producentům kokainu.