Vybrané platební a zajišťovací instrumenty v mezinárodním obchodě a jejich srovnání na českém bankovním trhu - Kolářová, Tereza (2016)
Tato bakalářská práce je věnována tématu platebních a zajišťovacích instrumentů v mezinárodním obchodě. Hlavním cílem práce je porovnání poplatků souvisejících s dokumentárním inkasem, dokumentárním akreditivem a bankovní zárukou v pěti největších českých bankách. V první části jsou stručně sepsány jejich základní charakteristiky, výhody i nevýhody a také situace, ve kterých je vhodné jednotlivé instrumenty použít. Třetí část práce se zabývá vývojem celosvětového podílu těchto instrumentů na oblasti Trade Finance v posledních několika letech a využitelností dokumentárního akreditivu a dokumentárního inkasa z hlediska světových regionů. V poslední části je provedena již zmíněná komparace vybraných poplatků, a to nejprve obecně a následně i na ukázkových příkladech.