Vybrané platební a zajišťovací instrumenty v mezinárodním obchodě a jejich srovnání na českém bankovním trhu - Kolářová, Tereza; Němečková, Iveta; Hinčica, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato bakalářská práce je věnována tématu platebních a zajišťovacích instrumentů v mezinárodním obchodě. Hlavním cílem práce je porovnání poplatků souvisejících s dokumentárním inkasem, dokumentárním akreditivem a bankovní zárukou v pěti největších českých bankách. V první části jsou stručně sepsány jejich základní charakteristiky, výhody i nevýhody a také situace, ve kterých je vhodné jednotlivé instrumenty použít. Třetí část práce se zabývá vývojem celosvětového podílu těchto instrumentů na oblasti Trade Finance v posledních několika letech a využitelností dokumentárního akreditivu a dokumentárního inkasa z hlediska světových regionů. V poslední části je provedena již zmíněná komparace vybraných poplatků, a to nejprve obecně a následně i na ukázkových příkladech.
Vedoucí práce: Iveta Němečková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses