Kvazistáty v mezinárodních vztazích - případová studie - Mandovec, Martin; Kochan, Jan, 1977-; Werner, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o Podněsterské moldavské republice jako o kvazi státní entitě na politické mapě světa. Cílem práce je posoudit postavení kvazi států v mezinárodních vztazích a tuto teorii následně aplikovat na případovou studii Podněsterské moldavské republiky, přičemž jsou zhodnoceny jak vnitřní, tak vnější faktory a vztahy, které toto postavení ovlivňují. Od roku 1992 je v této oblasti zamrzlý konflikt. Ačkoli se o jeho rozmrazení již pokusilo mnoho aktérů mezinárodních vztahů, kteří jsou v této oblasti zainteresováni, mírové řešení dodnes nalezeno nebylo. Podněstří začalo tento konflikt, protože se chtělo stát zcela nezávislým státem. Jeho špatná ekonomická situace má však za následek, že je v podstatě závislé na svém patronovi Ruské federaci. Ruské federaci tento zamrzlý stav vyhovuje, protože díky Podněstří může vyvíjet větší vliv na celé Moldavsko.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses