Regionální diferenciace zemí Visegrádské skupiny v kontextu Evropské unie - Štros, Karel; Vošta, Milan, 1962-; Fialová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Cílem bakalářské práce je analýza regionálních diferenciací se zaměřením na země Visegrádské skupiny a jejich regiony. První kapitola je věnována teoretickému úvodu do této problematiky a seznámení se základními pojmy, které s tímto tématem souvisejí. Ve druhé kapitole je provedeno srovnání regionů Visegrádské skupiny na základě vybraných kritérií (demografická, vzdělanostní, zdravotnická, aj.). Hlavní, tedy nosnou částí, je třetí kapitola, která rozebírá dvě makroekonomická kritéria (hrubý domácí produkt a nezaměstnanost), jak v kontextu Visegrádské skupiny, tak v kontextu Evropské unie. Bakalářská práce dokazuje, že nově přistoupivší členské státy si v mnohých sledovaných oblastech vedou lépe, než některé původní členské státy Evropské unie. Významnou část bakalářské práce tvoří také obrazové přílohy, které názorně ilustrují regionální nerovnosti.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses