Zadlženosť autonómnych oblastí Španielska - Porezaná, Lucia; Bič, Josef; Famfule, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Bakalárska práca sa zaoberá decentralizáciou, financovaním a dlhom autonómnych oblastí Španielska. Práca je rozdelená na tri hlavné kapitoly, z ktorých prvá je teoretická a popisuje decentralizáciu právomocí, kompetencie autonómnych oblastí a prerozdeľovanie finančných prostriedkov. Druhá kapitola analyzuje základné ekonomicko-geografické aspekty, napr. veľkosť HDP, pomer verejného dlhu k HDP, počet obyvateľov a nezamestnanosť. Okrem toho analyzuje pomer výdajov centrálneho rozpočtu a autonómnych oblastí a príčiny nárastu dlhu. Posledná časť práce opisuje situáciu v Španielsku pred vypuknutím finančnej krízy v roku 2007, bublinu, ktorá vznikla na trhu s nehnuteľnosťami, aký vplyv to malo na sporiteľne, tzv. cajas, a aké kroky musela vláda spolu s centrálnou bankou podstúpiť. Na záver sú popísané ekonomické reformy, ktoré boli v posledných rokoch prijaté a začínajú sa implementovať.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses