Devízové intervencie ako "nekonvenčný" nástroj monetárnej politiky - Lörinčík, Tomáš; Žamberský, Pavel; Jedlinský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Práca sa zaoberá problematikou devízových intervencií, odhaľuje ich historickú podmienenosť a zaraďuje do kontextu ostatných menovopolitických inštrumentov. Kľúčovú udalosť pre autorov výskum predstavuje obdobie poslednej finančnej krízy, ktorá determinovala významné zmeny v základných ekonomických fundamentoch devízových intervencií na globálnej úrovni. Syntézou verejne dostupných zdrojov boli následne identifikované aktuálne trendy vo vývoji tohto fenoménu. Práca analyzuje devízové transakcie taktiež z perspektívy mikroekonomickej. V tomto zmysle boli predmetom výskumu centrálne banky dvoch ekonomík (Austrália a Česká republika), ktoré intervencie na devízovom trhu v minulosti aktívne využili. K vyriešeniu stanovených hypotéz boli využité štúdie a štatistiky medzinárodných organizácií, ako napr. MMF alebo BIS, ale aj oficiálne správy centrálnych bánk.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses