Vztah nezaměstnanosti ve Španělsku a migrace do zahraničí - Havelka, Tomáš (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi nezaměstnaností ve Španělsku a migrací do zahraničí. Španělsko se potýká s dopady finanční krize dodnes. Od roku 2008 se ocitlo dvakrát v recesi a jeho míra nezaměstnanosti vykazuje jedny z nejvyšších hodnot v Evropské unii. Nejvíce zasaženou skupinou nezaměstnaností jsou mladí lidé do věku 25. Tato práce objasňuje příčiny takto vysoké nezaměstnanosti mladých, jejíž míra nezaměstnanosti přesahuje dvojnásobek nezaměstnanosti celkové. S nezaměstnaností úzce souvisí migrace. Je zde popsán novodobý vývoj migračních toků ve Španělsku. V závěru dojde ke statistickému ověření závislosti mezi nezaměstnaností a migrací.