Perspektiva Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v EU - Kulichová, Vendula (2016)
Bakalářská práce pojednává o faktorech, které vedly k současnému postavení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii. Toto postavení zasazuje do širšího kontextu historického vývoje vztahu Spojeného království a EU a popisuje politická ekonomická specifika Spojeného království v rámci EU. Bakalářská práce nastiňuje také britský náhled na témata diskutovaná v rámci EU jak z dlouhodobého hlediska, tak v posledních několika letech. Závěr práce shrnuje argumenty odpůrců a příznivců vystoupení Spojeného království z EU a jmenuje varianty budoucího vývoje v případě, pokud by k vystoupení došlo.