Válka v Mexiku a možnosti jejího řešení - Tomišková, Lucie; Kochan, Jan, 1977-; Žáková, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Mexická vláda již deset let bojuje proti drogovým kartelům. Počátky této drogové války sahají do roku 2006, kdy prezident Felipe Calderón oficiálně vyhlásil válku organizovanému zločinu v Mexiku, nazývanou také jako war on drugs. Cílem práce je analyzovat jednotlivé aktéry podílející se na drogovém konfliktu, stanovit jejich postavení a jednotlivé role. Celá práce má dále za cíl vyhodnotit možná východiska, zhodnotit kladné a záporné stránky vybraných opatření a shrnout závěrečné myšlenky. První část práce obsahuje úvod do problematiky drog a počátku zavedení pěstování drog v Mexiku. Další kapitola se věnuje samotným aktérům: mexické vládě, drogovým kartelům a USA. Zdůrazněno je jejich postavení v konfliktu a jejich vývoj. Druhá polovina práce pojednává o samotné drogové válce, o jejím průběhu a překážkách. V závěrečné kapitole jsou popsána možná východiska a opatření, díky kterým by mohla mexická vláda drogovou válku vyhrát.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses