Povinnosti Spojených štátov ako hosťujúcej krajiny OSN - Leštáková, Katarína (2016)
Jednou zo zásadných povinností Spojených štátov ako hosťujúcej krajiny pre Organizáciu Spojených národov je udeľovať diplomatické víza zástupcom členských štátov OSN. Desiatky tisíc zástupcov prichádzajú do hlavného sídla Organizácie v New Yorku každý rok. Táto práca rieši hlavné problémy, ktoré v rámci tejto povinnosti Spojených štátov v súčasnosti vznikajú. Robí tak na základe rozboru správ Výboru pre vzťahy s hosťujúcou krajinou, ktorý slúži členským štátom ako priestor pre riešenie súvisiacich problémov. Dva konkrétne prípady práca rozoberá podrobne, jedná sa o prípady Omara al-Bašíra a Hamida Aboutalebiho.