Lidskoprávní přístup k rozvoji v praxi mezinárodních nevládních organizací - Bočková, Jana (2016)
Od 90. let 20. století se pojetí rozvojové pomoci začalo postupně měnit. Změny se týkaly cílů, metod a způsobů poskytování pomoci. V rozvojových projektech došlo k nárůstu důrazu kladeného na lidská práva, tím dochází k rozvoji tzv. přístupu založeného na lidských právech (Human Rights Based Approach, HRBA). Tento přístup je podporován státy, mezinárodními organizacemi i nevládními subjekty. Z důvodu neexistence jednotné definice HRBA se lze setkat s celou řadou odlišných pojetí tohoto přístupu a to právě i u nevládních organizací. Práce se nejprve zabývá principy a zásadami teorie přístupu a jeho následné implementace. Poté sleduje, jak k němu přistupují nevládní subjekty, přičemž v závěru se věnuje aplikaci přístupu v praxi mezinárodní charitativní organizace Oxfam.