Lidskoprávní přístup k rozvoji v praxi mezinárodních nevládních organizací - Bočková, Jana; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Burešová, Jana, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Od 90. let 20. století se pojetí rozvojové pomoci začalo postupně měnit. Změny se týkaly cílů, metod a způsobů poskytování pomoci. V rozvojových projektech došlo k nárůstu důrazu kladeného na lidská práva, tím dochází k rozvoji tzv. přístupu založeného na lidských právech (Human Rights Based Approach, HRBA). Tento přístup je podporován státy, mezinárodními organizacemi i nevládními subjekty. Z důvodu neexistence jednotné definice HRBA se lze setkat s celou řadou odlišných pojetí tohoto přístupu a to právě i u nevládních organizací. Práce se nejprve zabývá principy a zásadami teorie přístupu a jeho následné implementace. Poté sleduje, jak k němu přistupují nevládní subjekty, přičemž v závěru se věnuje aplikaci přístupu v praxi mezinárodní charitativní organizace Oxfam.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses