Etika jako normativní kritérium v evropské azylové politice : případová studie nezletilých cizinců bez doprovodu - Kohoutová, Žaneta (2016)
Bakalářská práce se zabývá evropskou azylovou politikou se zaměřením na nezletilé bez doprovodu. Cílem práce je zjistit, na jakých principech je společný evropský azylový systém postaven, jak a zda zohledňuje specifickou situaci nezletilých bez doprovodu a jaká úskalí skýtá přijímací proces nezletilých v praxi. Důraz je kladen na etické kritérium, které slouží ke zhodnocení politiky - zda ji zle označit za eticky obhajitelnou. První kapitola se zabývá teorií etiky a jejímu vztahu k migraci. Druhá kapitola se věnuje principům azylové politiky a jejich zakotvení v legislativních aktech společného evropského azylového systému. Třetí kapitola je věnována případová studii, která analyzuje realizaci politiky v členských státech, zejména ve Švédském království a Maďarské republice.