Etika jako normativní kritérium v evropské azylové politice : případová studie nezletilých cizinců bez doprovodu - Kohoutová, Žaneta; Votoupalová, Markéta; Melounová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Bakalářská práce se zabývá evropskou azylovou politikou se zaměřením na nezletilé bez doprovodu. Cílem práce je zjistit, na jakých principech je společný evropský azylový systém postaven, jak a zda zohledňuje specifickou situaci nezletilých bez doprovodu a jaká úskalí skýtá přijímací proces nezletilých v praxi. Důraz je kladen na etické kritérium, které slouží ke zhodnocení politiky - zda ji zle označit za eticky obhajitelnou. První kapitola se zabývá teorií etiky a jejímu vztahu k migraci. Druhá kapitola se věnuje principům azylové politiky a jejich zakotvení v legislativních aktech společného evropského azylového systému. Třetí kapitola je věnována případová studii, která analyzuje realizaci politiky v členských státech, zejména ve Švédském království a Maďarské republice.
Vedoucí práce: Markéta Novotná
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses