Žena na trhu práce v situaci matky - Matějková, Zdenka; Bartošová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Bína, Vladislav, 1979- (2016)
Cílem diplomové práce je analyzovat situaci české ženy - matky na trhu práce. Teoretická část vychází z dostupných literárních zdrojů a veřejných databází. Nejvíce problematické vlivy byly odhaleny pomocí databází transformovaných do přehledných tabulek a grafů. Praktická část předložila úvodem metodologii k diplomové práci. S pomocí shlukové analýzy byla otestována typologie rodinné politiky ve vybraných zemích Evropy. Tento oddíl představuje velmi důležitou část výzkumu, neboť rodinné politiky významným způsobem ovlivňují možnosti žen při harmonizaci práce a zaměstnání po návratu z mateřské a rodičovské dovolené. Následně byl rozeslán dotazník s názvem Žena na trhu práce v situaci matky do všech regionů ČR, a poté vyhodnocen. S cílem prohloubit problematiku možností ženy na pracovním trhu bylo mimo jiné otestováno 5 hypotéz ohledně působení různých faktorů, k nimž patří např. současný příjem ženy, stupeň dosaženého vzdělání a celkový počet jejích dětí.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: trh práce; rovné postavení mužů a žen; rodinná politika; sociální dávky; shluková analýza; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; labor market; gender equality; family policy; social benefits; cluster analysis; master's theses