Bariéry Bosny a Hercegoviny z hlediska vstupu do EU - Karamehić, Samra (2016)
Cílem bakalářské práce je identifikovat hlavní bariéry, které brání Bosně a Hercegovině v jejím strategickém záměru integrovat se do Evropské unie. Většina těchto bariér má přímou souvislost s bouřlivou historií země, která ovlivňuje dodnes její fungování. Práce se zaměřuje na studium plnění členských kritérií EU Bosnou a Hercegovinou. Věnuje se politickým aspektům zahrnující otázku demokratického a právního státu. Dále zkoumá ekonomická kritéria zaměřená na funkčnost ekonomiky, její tržní orientaci a na dosahování makroekonomické stability. Práce pojednává také o perspektivách a potenciálech státu, které by mohly být velkým přínosem pro obě strany. V závěru se nabízí možné východisko, které by mohlo zemi usnadnit cestu do Evropské unie.