Mezinárodní boj proti financování terorismu : Případ teroristické skupiny ISIL - Holkupová, Jitka (2016)
Tato diplomová práce se věnuje problematice financování terorismu a protiopatřením mezinárodního společenství. Na problematiku je nejprve nahlíženo z obecného pohledu. První polovina práce se zabývá definováním terorismu a obecnými způsoby, jak se teroristické skupiny financují. Následuje shrnutí dosavadních nejdůležitějších opatření na univerzální a regionální úrovni. Druhá část práce se věnuje případu teroristické skupiny ISIL. Nejprve je vysvětlen vývoj skupiny a z jakých zdrojů v současné době čerpá. V závěrečné části práce je přehled opatření proti ISIL a vzhledem k aktuálnosti tématu prozatím omezené zhodnocení jejich efektivnosti a toho, jakým směrem by se mohla ubírat do budoucnosti. Cílem práce je tedy objasnit jakým způsobem ISIL získává potřebné finance a jaká jsou v současné době mezinárodní protiopatření.