Ochrana spotřebitele v rámci cestovního pojištění - Rasochová, Jitka (2016)
Bakalářská práce se zabývá ochranou spotřebitele v rámci obecné ochrany zájemců o cestovní pojištění, pojistníků, případně pojištěných, a to v návaznosti na jejich postavení ve vztahu s pojišťovnou. Cílem této bakalářské práce zjistit, zdali na českém pojistném trhu jsou zákonné požadavky v oblasti ochrany spotřebitele nastaveny tak, aby chránily spotřebitele. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část bakalářské práce objasňuje právní úpravu ochrany práv spotřebitele základní principy fungování pojištění a popis pojistného produktu cestovního pojištění. Praktická část se věnuje nejfrekventovanějším možným rizikům v rámci poskytování pojistné ochrany při cestách do zahraničí na základě identifikace problémových oblastí, zejména řízení kvality distribuce, splnění informační povinnosti pojišťovny a srozumitelnost pojistných podmínek a oblast vyřizování stížností.