Vznik a fungování jednobarevných vlád v podmínkách poměrného volebního systému - Tesár, Dominik (2016)
Práce se zabývá vznikem a fungováním jednobarevných většinových i menšinových vlád v demokraciích s volebním systémem poměrného zastoupení. Soustředí se na podmínky a okolnosti vzniku a fungování takových vlád a na aspekty politického systému, které tyto procesy ovlivňují - konkrétně na stranický systém s využitím Sartoriho typologie, dílčí nastavení a efekty volebních systémů a na zákonná a zvyková pravidla vzniku vlád zejména ve vztahu vlády a parlamentu. Následné případové studie se věnují konkrétním výskytům jednobarevných vlád v zemích Evropské unie (Španělsko, Portugalsko, Slovensko a Švédsko) ve 21. století a okolnostem jejich vzniku. Práce dospívá k závěru, že jednobarevné většinové vlády vznikají za podmínek běžného proporčního volebního systému v umírněném pluralismu při určitým směrem vychýlené náladě voličů. Významný vliv zde má velikost volebních obvodů. Jednobarevné menšinové vlády vznikají v politické kultuře, kde je to přijatelné ve chvíli, kdy žádná strana nedisponuje parlamentní většinou a není díky stranickému systémů či pravidlům (jako negativní parlamentarismus či konstruktivní vyjádření nedůvěry) a zvykům vzniku a zániku vlád možné či nutné tvořit koaliční vládu.