Ekonomické a právní aspekty migrační poliky Francie - Malimánková, Zuzana (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá současnou imigrační politikou Francie. Cílem práce je posoudit legislativní změny v oblasti imigrační politiky v období Nicolase Sarkozyho a Françoise Hollanda a zhodnotit jejich dopad na nově přicházející i pobývající imigranty. Na začátku této práce jsou pro lepší pochopení celkové struktury a obsahu práce vysvětleny použité metody a pojmy. Stěžejní částí první kapitoly je charakteristika francouzského legislativního rámce imigrační politiky. Druhá kapitola se zabývá komparací prohlášení a přijaté legislativy v období Nicolase Sarkozyho a Françoise Hollanda. Za použití analýzy prohlášení a legislativních změn jsou zachyceny odlišnosti v přístupu posledních dvou francouzských prezidentů k otázkám imigrace. Tato analýza je doplněna třetí ekonomicky zaměřenou kapitolu, která pomocí grafů analyzuje možné dopady legislativy na nově příchozí a pobývající imigranty.