Somaliland - neuznaný stát jako aktér mezinárodních vztahů - Vašák, Vojtěch (2016)
Cílem této práce je zhodnotit, zdali lze neuznaný stát Somaliland považovat za aktéra mezinárodních vztahů. V první kapitole jsou nadefinována hlavní kritéria, podle kterých lze hodnotit mezinárodněprávní subjektivitu, státnost a především aktérství v mezinárodních vztazích. Druhá kapitola odpovídá pomocí klíčových historických událostí na otázku, zdali lze Somaliland vůbec považovat za stát, a tedy i za subjekt mezinárodního práva. Ve třetí kapitole jsou pak analyzovány klíčové požadavky aktérství a přístup ostatních aktérů. Shrnutím těchto poznatků je na závěr odpovězeno na hlavní výzkumnou otázku.