Role veřejné diplomacie v norské zahraniční politice - Měřičková, Markéta (2016)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jakou roli hraje veřejná diplomacie v norské zahraniční politice. Zároveň si klade za cíl odpovědět, zda veřejná diplomacie zaujímá v norské zahraniční politice specifické postavení. První kapitola vysvětluje pojem veřejné diplomacie, její vývoj, charakteristiku i dimenze, na něž je rozdělena. Rovněž se zabývá koncepty, jež jsou s veřejnou diplomacií spojeny. Druhá kapitola aplikuje znalosti z první kapitoly na praktický proces norské zahraniční politiky a veřejné diplomacie. Analyzuje priority norské zahraniční politiky a strategii norské veřejné diplomacie. Třetí kapitola se pak již konkrétně zabývá prezentací Norska jako humanitární supervelmocí. Detailně se zaobírá jeho angažovaností v humanitárních misích a budováním si pověsti na mezinárodní scéně.