Rozpory ve vztazích RF a EU v oblasti energetiky : EU a Gazprom - Agafonova, Daria; Němcová, Ingeborg, 1957-; Buryan, Šimon; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení vztahů Evropské unie a ruského plynárenského koncernu Gazprom v oblasti energetiky. Hlavním cílem práce je prozkoumat společné zájmy stran a příčiny jejich rozporů. První kapitola je věnována popisu historie Gazpromu a zhodnocení jeho postavení na domácím a evropském trhu. Jsou popsány hlavní plynovody spojující EU a Rusko, stejně jako podzemní zásobníky plynu v Evropě, které využívá Gazprom. Druhá kapitola se zaměřuje na právní a institucionální aspekt vztahů mezi EU a Ruskem a na přístupy stran k energetické politice. S ohledem na získanou informaci, třetí kapitola pojednává o rozporech ve vztazích mezi EU a ruským podnikem, včetně soudních sporů evropských energetických společností a Gazpromu a antimonopolního řízení zahájeného Evropskou komisí v roce 2012.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses