Vernostné programy v leteckej spoločnosti ako nástroj riadenia vzťahov so zákazníkmi - Demčáková, Vanda (2016)
Táto bakalárska práca s názvom Vernostné programy v leteckej spoločnosti ako nástroj riadenia vzťahov so zákazníkmi popisuje dôležitosť koncepcie riadenia vzťahov so zákazníkmi v dnešnom silne konkurenčnom prostredí a vysvetľuje jednotlivé pojmy týkajúce sa vzťahu medzi spoločnosťou a klientmi, akými sú hodnota, spokojnosť a lojalita zákazníkov. V praktickej časti sú znalosti získané z teoretickej časti aplikované na konkrétnej leteckej spoločnosti. Dôraz je kladený na dotazníkový prieskum, ktorý slúži k zisteniu spokojnosti s vernostným programom OK Plus Partner. Odpovede dotazníka sú následne podrobené analýze a z jej výsledkov sú spoločnosti navrhnuté odporučenia k zlepšeniu.