Vernostné programy v leteckej spoločnosti ako nástroj riadenia vzťahov so zákazníkmi - Demčáková, Vanda; Topolová, Ivana; Kubálková, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Táto bakalárska práca s názvom Vernostné programy v leteckej spoločnosti ako nástroj riadenia vzťahov so zákazníkmi popisuje dôležitosť koncepcie riadenia vzťahov so zákazníkmi v dnešnom silne konkurenčnom prostredí a vysvetľuje jednotlivé pojmy týkajúce sa vzťahu medzi spoločnosťou a klientmi, akými sú hodnota, spokojnosť a lojalita zákazníkov. V praktickej časti sú znalosti získané z teoretickej časti aplikované na konkrétnej leteckej spoločnosti. Dôraz je kladený na dotazníkový prieskum, ktorý slúži k zisteniu spokojnosti s vernostným programom OK Plus Partner. Odpovede dotazníka sú následne podrobené analýze a z jej výsledkov sú spoločnosti navrhnuté odporučenia k zlepšeniu.
Vedoucí práce: Ivana Topolová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses