Energetická bezpečnost Evropy - Klajblová, Bohumila (2016)
V rámci širší problematiky energetické bezpečnosti Evropy je cílem bakalářské práce zhodnotit, zda a popřípadě jakým způsobem obnovitelné zdroje přispívají k energetické bezpečnosti Španělska, a identifikovat problémy obnovitelných zdrojů, které mohou tomuto přispívání bránit. Práce ve své závěrečné části též zkoumá jak se Španělsku daří dosahovat cílů stanovených Evropskou komisí. Teoretická východiska, zahrnující klasifikaci energetických zdrojů, vývoj evropské energetické politiky i historický kontext poskytují potřebný základ pro analýzu španělské situace.