Právní a ekonomické aspekty využívání CNG a bioplynu v dopravě - Yusupova, Regina; Štěpánek, Petr; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Stlačený zemní plyn (CNG) je alternativní palivo, s jehož širším využitím počítá na jak na evropské, tak i na vnitrostátní úrovni. Bioplyn upravený na podobu biometanu svou čistotou a kvalitou odpovídá zemnímu plynu a může se tedy považovat za obnovitelný substitut CNG a být využit za stejnými účely. Ukončení státní podpory udělované bioplynovým stanicím jako výrobnám elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů energie ohrozí jejich existenci. Výroba biometanu ze vzniklého bioplynu a jeho využití pro pohon vozidel je alternativním řešením pro provozovatele bioplynových stanic. Cílem této práce je ekonomická analýza nákladů vynaložených na výroby biometanu, na jejímž základě budeme schopní říct, zda se taková alternativa vyplatí v podmínkách České Republiky. Dále se pokusím zjistit, zda využití biometanu v dopravě je možné z legislativního hlediska a případně k jakým změnám právní úpravy by mělo dojít.
Vedoucí práce: Petr Štěpánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses