Politická a společenská transformace v Ústí nad Orlicí v letech 1989 až 1990 - Kodytková, Martina; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Petřík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Práce se věnuje porevolučnímu politickému vývoji v Československu v letech 1989 a 1990 a ilustruje ho na případu okresního města Ústí nad Orlicí. Snaží se zachytit události, které utvářeli ústeckou politiku na konci roku 1989 a v roce 1990 až do komunálních voleb do obecního zastupitelstva v listopadu 1990. Práce popisuje také problémy a projekty ve městě, kterými se ústečtí občané v demokratickém režimu začali zabývat a které byly diskutovány a kritizovány v médiích. Cílem práce je porovnání průběhu tohoto období na celostátní a regionální úrovni a zhodnocení vlivu celostátně významných událostí na dění v Ústí nad Orlicí. V první části práce je popsán celostátní rámec událostí, které se udály od listopadu 1989 do svobodných parlamentních voleb v červnu 1990. V druhé části je věnována pozornost dění v Ústí nad Orlicí, jsou popsány klíčové politické okamžiky ve městě a zkoumány jejich paralely či odlišnosti s vývojem na centrální úrovni, čtenář je seznámen s hlavními politickými aktéry v Ústí nad Orlicí.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses