Judikatura Soudního dvora EU týkající se azylového práva - Nulíčková, Pavla (2016)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda je v rámci Evropské unie správně a efektivně užíváno azylové právo. První část je věnována vývoji evropského azylového práva od padesátých let 20. stol. až po současnost. V této části jsou popsány jak prameny práva primárního, tak vybrané prameny práva sekundárního, které tvoří jakousi základnu pro stěžejní část práce - judikaturu Soudního dvora EU. Na základě podrobného rozboru zvolených rozsudků SDEU týkajících se především posuzování žádostí o azyl je vysledováno, jaká ustanovení jsou problematická a kde je třeba právní úpravu zlepšit. Vedle analýzy je zde použita také metoda komparace, a to při porovnávání pramenů práva s jejich praktickým využitím. V závěru jsou shrnuty poznatky, které byly při tvorbě této práce zaznamenány, a doporučení, která by mohla přispět k vytvoření skutečně jednotného společného evropského azylového systému.