Judikatura Soudního dvora EU týkající se azylového práva - Nulíčková, Pavla; Grmelová, Nicole, 1975-; Kříž, Radim, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda je v rámci Evropské unie správně a efektivně užíváno azylové právo. První část je věnována vývoji evropského azylového práva od padesátých let 20. stol. až po současnost. V této části jsou popsány jak prameny práva primárního, tak vybrané prameny práva sekundárního, které tvoří jakousi základnu pro stěžejní část práce - judikaturu Soudního dvora EU. Na základě podrobného rozboru zvolených rozsudků SDEU týkajících se především posuzování žádostí o azyl je vysledováno, jaká ustanovení jsou problematická a kde je třeba právní úpravu zlepšit. Vedle analýzy je zde použita také metoda komparace, a to při porovnávání pramenů práva s jejich praktickým využitím. V závěru jsou shrnuty poznatky, které byly při tvorbě této práce zaznamenány, a doporučení, která by mohla přispět k vytvoření skutečně jednotného společného evropského azylového systému.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses