Porušovanie noriem ochrany životného prostredia spoločnosťami so sídlom v EÚ - Ambrušová, Tímea (2016)
V tejto bakalárskej práci sa podrobne pojednávajú vybrané druhy znečisťovania životného prostredia a to znečisťovanie vzduchu a pôdy. Práca sa predovšetkým zameriava na aktuálne dve najviac spoločensky diskutované kauzy o životnom prostredí: 1)nadmerné produkovanie emisií vozidlami vyrobenými spoločnosťou Volkswagen 2)využívanie škodlivých chemických látok v poľnohospodárstve spoločnosťou Monsanto V práci sa zdôrazňuje nevyhnutnosť ochrany uvedených oblastí životného prostredia. Rozoberajú sa príčiny vzniku a priebeh daných afér a následne na to sa hľadajú eventuálne riešenia na vzniknuté problémy . Prvá kapitola obsahuje teoretické poňatie problematiky - stručný chronologický prehľad vývoja noriem a opis orgánov Európskej únii vo vzťahu k ochrane životného prostredia. Druhá časť vymedzuje ochranu ovzdušia zo širšieho uhla pohľadu a potom bližšie konkretizuje automobilovú kauzu. Tretí diel sa orientuje na ochranu pôdy - na všeobecný rozbor problematiky, ale aj na konkrétne body vybranej kauzy.