Populační vývoj v Africe, vnitřní a vnější migrace ve vztahu k EU - Valčáková, Veronika; Jeníček, Vladimír, 1932-; Famfule, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Cílem této práce je definovat populační a migrační vývoj afrického kontinentu v politickém, sociálním a ekonomickém kontextu a prokázat jeho vliv na politiky a ekonomiku EU. První část je spíše obecného charakteru a zaměřuje se na historii celosvětového populačního vývoje a jeho soudobé trendy. Dále je rozebrána migrace, její definice, dělení, trendy a zvláště pak ekonomické aspekty migračních toků a propojenost migrace a urbanizace. V druhé částí již bude text rozebírat Afriku jako samostatnou entitu, její populační vývoj a historické politicko-ekonomické souvislosti ovlivňující i dnešní populační trendy. Dále budou rozebrány zdejší migrační trendy, jejich příčiny a ekonomické dopady. Ve třetí části je práce zaměřená na evropskou imigrační politiku, současný stav a působení afrických populačních a migračních trendů na evropský kontinent. Na konci budou uvedeny některé prognózy budoucího populačního směřování, pozice Afriky v těchto událostech a role okolních států spíše v ekonomických souvislostech.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses