Organizace amerických států ve 21. století a perspektivy jejího působení - Motanová, Nikola; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Beranová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Organizace amerických států je nejstarší regionální organizací. Vznikla po druhé světové válce, a tradičně byla považována za nástroj Spojených států k prosazování jejich zájmů a zadržování komunismu. Mnozí proto zpochybňovali její kredibilitu a význam. S koncem Studené války však byly zahájeny reformy a transformace organizace probíhá dodnes. V kontextu emancipace Latinské Ameriky, poklesu vlivu USA a současného posílení levice v regionu je hlavním cílem práce analyzovat, jak se změnilo působení Organizace amerických států od přelomu tisíciletí, jak se zde projevují zmíněné trendy, a jakým směrem se organizace vyvíjí. Práce také hodnotí význam organizace v dnešním světě a nastiňuje možné perspektivy do budoucna.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses