Cestovní ruch v příhraničních oblastech Česka (se zaměřením na turistický region Šumava) - Kurzová, Martina (2016)
Cílem bakalářské práce - Cestovní ruch v příhraničních oblastech Česka je analýza současné situace v turistickém regionu Šumava, na základě kterého je stanoven potenciál pro budoucí rozvoj cestovního ruchu. Lidmi téměř neporušená krajina s obrovským přírodním i kulturním bohatstvím byla v minulosti těžce poznamenaná historickými událostmi, které zapříčinily její diferenciovaný vývoj. Z tohoto důvodu je čtenář nejprve seznámen s regionem Šumava vč. opodstatněním jeho současného stavu. V praktické části je pozornost soustředěna na dva význačné objekty regionu: Národní park Šumava a Ski&Bike areál Špičák. Na těchto příkladech jsou prezentovány přínosy neustálého rozvoje, nezbytnost modernizace a přizpůsobení se aktuálním trendům. Součástí práce je rovněž zhodnocení z pohledu místních obyvatel, SWOT analýza a autorčina doporučení.