Zahraniční politika Francie za de Gaulla - Nejedlý, Jan (2016)
Tato bakalářská práce ze zaobírá zahraniční politikou Francie za Charlese de Gaulla. Cílem práce je pomocí analýzy rozebrat vybrané události z francouzské zahraniční politiky během období, ve kterém byl de Gaulle prezidentem, avšak i události přecházející, na které měl generál vliv. Nejprve jsou analyzovány události evropské, posléze světové. Z evropské politiky jde především o vztah k Spolkové republice Německo a Velké Británii, ze světové politiky hlavně postoj k Spojeným státům americkým a Sovětskému svazu. Pomocí analýzy bude nejprve rozebrána problematika francouzsko-německých vztahů, která vyústila v Elysejskou dohodu, taktéž budou zkoumány příčiny a důsledky této dohody. Dále budou analyzovány de Gaullovy veta Velké Británii ohledně vstupu do EHS, nejprve faktory, jež vedly prezidenta zamítnout Spojenému království vstup do EHS a taktéž důsledky těchto zamítnutí. Ze světové politiky budou nejprve analyzovány příčiny a důsledky francouzského odchodu z NATO a celková problematika francouzsko-amerických vztahů s ohledem na osobní de Gaullův postoj k USA a v kontextu bipolarity. Z francouzsko-sovětských vztahů bude analyzována tradice spojenectví a specifikum de Gaullovy zahraniční politiky vůči SSSR.