Úloha a význam M. R. Štefánika pre vznik československej diplomacie - Gúcka, Dominika (2016)
Cieľom tejto bakalárskej práce je analýza úlohy a významu Milana Rastislava Štefánika pri vzniku československej diplomacie. Práca je rozdelená na tri kapitoly. Prvá sa zameriava na vznik Československa, teóriu formovania diplomacie a na diplomata ako aktéra medzinárodných vzťahov. V druhej sa budem venovať československej zahraničnej politike a jej hlavným predstaviteľom v rámci zahraničného odboja. Tretia kapitola sa týka M. R. Štefánika. Jeho osobného a profesijného života, ktorý mu dopomohol k jeho diplomatickým stykom. Priblížim jeho vzťah s Masarykom a Benešom a v poslednej podkapitole uvediem konkrétne zásluhy a význam Štefánika na základe teoreticko-koncepčného východiska.