Význam neutrality Švýcarska za druhé světové války (mezinárodněpolitický aspekt) - Jandová, Zuzana (2016)
Bakalářská práce analyzuje význam a přínos švýcarské neutrality za druhé světové války, jak pro samotné Švýcarsko, tak i pro obě bojující strany. Země byla během války obklíčena územím, jež spadalo pod německý vliv a tak bylo Švýcarsko nuceno s Říší značně spolupracovat. Nejen tato situace ale i závislost na zahraničním obchodu nutily zemi obchodovat převážně se svým severním sousedem. Své role neutrálního zprostředkovatele se Švýcarsko nemohlo zhostit, neboť Spojenci odmítli uzavřít jakoukoliv formu míru s Německem. Práce se dále zabývá otázkou, zda si Švýcarsko za války neutralitu vůbec zachovalo, proč zůstalo ušetřeno Hitlerových výbojů a jaký je pohled na jeho neutralitu z morálního hlediska.