Význam neutrality Švýcarska za druhé světové války (mezinárodněpolitický aspekt) - Jandová, Zuzana; Veselý, Zdeněk, 1950-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Bakalářská práce analyzuje význam a přínos švýcarské neutrality za druhé světové války, jak pro samotné Švýcarsko, tak i pro obě bojující strany. Země byla během války obklíčena územím, jež spadalo pod německý vliv a tak bylo Švýcarsko nuceno s Říší značně spolupracovat. Nejen tato situace ale i závislost na zahraničním obchodu nutily zemi obchodovat převážně se svým severním sousedem. Své role neutrálního zprostředkovatele se Švýcarsko nemohlo zhostit, neboť Spojenci odmítli uzavřít jakoukoliv formu míru s Německem. Práce se dále zabývá otázkou, zda si Švýcarsko za války neutralitu vůbec zachovalo, proč zůstalo ušetřeno Hitlerových výbojů a jaký je pohled na jeho neutralitu z morálního hlediska.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses