Náhrada nemajetkové újmy v ČR a SRN - Vítková, Klára (2016)
Tato práce se zabývá náhradou nemajetkové újmy v ČR a SRN se zaměřením na újmu na zdraví a specifickou otázku žalob wrongful birth a wrongful life. Jejím cílem je přiblížit rozdíly mezi oběma právními úpravami. V první části se práce věnuje teoretickému rozboru předpokladů odpovědnosti za škodu v deliktním právu v obou zemích. Druhá kapitola navazuje definováním pojmů majetková a nemajetková újma a způsobu a rozsahu jejich náhrady. Třetí část je zaměřena přímo na újmu na zdraví, představuje tento pojem a okruh osob oprávněných k náhradě a analyzuje způsob a rozsah náhrady nemajetkové újmy na zdraví (především bolestné) v ČR a SRN, se zvláštním důrazem na Metodiku Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. Čtvrtá kapitola se zabývá eticky i právně složitou otázkou žalob wrongful birth a wrongful life.