Současná kulturní diplomacie Francie - Havlíčková, Kateřina (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá podobou současné francouzské kulturní diplomacie. Cílem práce je určit, jaké jsou faktory proměny této oblasti francouzské zahraniční politiky do její současné podoby a jaké náklady jsou věnovány francouzské měkké moci ze strany státu. Pro pochopení této problematiky jsou v první kapitole vysvětleny pojmy jako veřejná a kulturní diplomacie, kultura a její role v mezinárodních vztazích a také je zde přiblížen způsob financování francouzské kulturní diplomacie. Dále práce analyzuje činnost Francouzského institutu v Praze jako nejvýznamnější kulturní instituce působící v České republice a její součást Kino 35. Nejen na příkladu tohoto kulturního centra, ale i dalších nástrojů francouzské kulturní diplomacie, jako jsou Francouzská aliance, Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách, Campus France nebo francouzská audiovizuální politika, rozebraných v poslední kapitole této práce, je možné definovat současnou podobu francouzské kulturní diplomacie.