Úloha a odkaz M. Gándhího pro mezinárodní vztahy - Roj, Martin; Veselý, Zdeněk, 1950-; Volenec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tématem této bakalářské práce je Úloha a odkaz Mahátma Gándhího pro mezinárodní vztahy. Cílem práce je zanalyzovat vliv Mahátma Gándhího na oblast mezinárodních vztahů. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se zabývá vymezením pojmu mezinárodní vztahy, aktéry v mezinárodních vztazích a vlivem jednotlivce na tuto oblast. Druhá kapitola uvádí kontext mezinárodních vztahů v období Gándhího života. Třetí kapitola si klade za cíl zanalyzovat Gándhího život a jeho morální zásady. Ve čtvrté kapitole jsou tyto zásady aplikovány na Satyagrahu, tedy Gándhího politickou praxi a teorii nenásilného (pasivního) odporu. Závěrečná kapitola analyzuje samotné politické aktivity Gándhího a jejich význam pro mezinárodní vztahy.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses