Česko-mexické a mexicko-české kulturní standardy ve studijním prostředí - Bendová, Ivana (2016)
Hlavním cílem práce je definovat česko-mexické a mexicko-české kulturní standardy ve studijním prostředí a zjištěné skutečnosti porovnat s teorií kulturních standardů Ivana Nového. Identifikace kulturních standardů je zkoumána na základě metody kulturních standardů Alexandera Thomase spočívající v analýze opakujících se konfliktních situací. Data pro analýzu byla sesbírána prostřednictvím hloubkových rozhovorů s Čechy mající studijní zkušenost v Mexiku a Mexičany se studijní zkušeností v České republice. Výzkum si klade za úkol nalézt a určit rozdíly v přístupu k času, vnímání autorit a odlišnosti role vzdělávání pro Mexičany a pro Čechy. Na základě výzkumu jsou stanoveny doporučení pro Čechy, kteří se chystají studovat v Mexika a doporučení pro Mexičany plánující studijní pobyt v České republice.