Právní aspekty ekonomické intergrace EU a Euroasijské hospodářské unie - Pestereva, Yelizaveta (2016)
Tato práce se zabývá analyzou dvou velkých integračních seskupení- Evropské unie a Euroasijské hospodářské unie (EAHU). Cílem práce je zkoumání dílčích postupů, které uplatňovaly tyto subjekty na každé etapě svého integračního procesu s důrazem na to, jak zkušenosti EU ovlivnily vývoj integrace EAHU. V první kapitole je popsána historie vzniku a vývoje EU z právního a institucionálního hlediska. Jsou zohledněny nejdůležitější smlouvy přijaté na každém stupně integrace. Druhá kapitola projednává o tom, jak integrační procesy na území bývalého Sovětského svazu se vyvíjely až do vzniku EAHU v roce 2015. Třetí kapitola se zabývá porovnáním popsáných procesů ve dvou regionech, hledáním společných rysů a zhodnocením perspektiv spolupráce mezi uniemi.