Zahraniční obchod EU s vínem s důrazem na ČR - Dvořáková, Daniela (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá zahraničním obchodem Evropské unie s vínem s důrazem na Českou republiku. Hlavním cílem mé bakalářské práce je charakterizovat mikroprostředí a makroprostředí vinařské firmy pomocí analýzy PEST a také zhodnotit silné a slabé stránky a příležitosti a hrozby pomocí analýzy SWOT. Jako dílčí cíl jsem si stanovila zodpovězení otázky: konkurenceschopnost tradičních producentů a exportérů vína roste, nebo klesá? První kapitola obsahuje teoretická východiska pro zpracování zbývajících dvou kapitol. Jedná se o zeměpisná označení, pravidla pro výsadbu vinné révy v EU, mezinárodní konkurenceschopnost a metodiku použitých analýz. Druhá kapitola se zabývá trhem s vínem v EU, zemích Nového světa a ČR. Ve třetí kapitole je analyzována vinařská firma VINICOLA, s.r.o. pomocí PEST a SWOT analýzy. Po zhodnocení jejích silných a slabých stránek a také příležitostí a hrozeb jsou v závěru kapitoly uvedena doporučení pro firmu.